به منظور بهبود شرایط ساخت و اجرا و مقاومت نهایی بتن، ساخت بتن با حباب هوا توصیه میشود. برای ایجاد حبابهای میکروسکپی در مخلوط بتن، از مواد حباب ساز با تأیید و نظر دستگاه نظارت استفاده خواهد شد. ایجاد هوا در بتن در شرایط مختلف دارای آثاری مطلوب به شرح زیر خواهد بود:
کارایی به علت عملکرد حبابهای هوا، این نوع بتن تحت شرایط مساوی در مقایسه با بتن معمولی از نظر روانی و قطر حداکثر دانه، نیاز به آب کمتری داشته و دارای کارایی بهتری میباشد.
مقاومت در برابر یخبندان استفاده از بتن با حباب هوا در شرایط آب و هوایی یخبندان بر اساس مندرجات قسمت این نشریه توصیه میشود. ایجاد حباب هوا، باعث کارایی بیشتر بتن در شرایط یخبندان میشود. مقاومت چنین بتنی در قبال یخ زدنها و ذوب شدنهای متوالی بیش از بتنهای معمولی خواهد بود.
ـ مقاومت در برابر مواد یخزدا ـ مواد شیمیایی یخزدا که برای از بین بردن یخ و برف به کار میروند، باعث پوسته شدن سطح بتن و نهایتاً تخریب آن میشوند. وسعت این پوسیدگی به میزان و نوع نمکهای مصرفی بستگی خواهد داشت. ایجاد حباب هوا در بتن باعث جلوگیری از پوسته شدن و فرسایش سطح بتن میگردد. مصرف مواد یخزدا باید با نهایت دقت صورت گیرد، از مصرف موادی نظیر نیترات آمونیوم یا سولفات آمونیوم که دارای واکنش سریع شیمیایی با بتن میباشند، باید جداً خودداری شود.
ـ مقاومت در برابر سولفاتها ـ تولید حباب هوا، مقاومت بتن را به میزان قابل ملاحظهای در برابر حمله سولفاتها بهبود میبخشد.
ـ مقاومت فشاری و آببندی ـ به علت بالا بودن کارایی بتن با حباب هوا در شرایط مساوی، میتوان نسبت آب به سیمان را تقلیل داد که این امر با توجه به مندرجات بند نقش عمدهای در بالا بردن مقاومت فشاری بتن خواهد داشت، با بالا بردن مقاومت فشاری، مقاومت در برابر سایش و آببندی نیز افزایش مییابد.
در ساخت بتن با حباب هوا باید به نکات زیر توجه شود:
ـ میران اسلامپ و زمان ارتعاش ـ میزان هوا با افزایش اسلامپ تا 150 میلیمتر فزونی مییابد و پس از این مقدار سیر نزولی خواهد داشت، در تمامی اسلامپها زمان ارتعاش بین 5 تا 15 ثانیه توصیه میشود و ارتعاش بیشتر از این میزان به هیچ وجه مجاز نیست.
ـ دمای بتن ـ دمای بتن بر روی میزان هوا اثر میگذارد. با ازدیاد دمای بتن میزان هوا کاهش مییابد. در هوای سرد به کار بردن آب گرم، باعث کاهش کارایی ماده افزودنی حبابساز میشود، لذا ماده افزودنی باید زمانی اضافه شود که دمای مصالح بتن به تعادل رسیده باشد.
ـ عمل اختلاط ـ نحوه اختلاط در میزان هوای بتن، نقش بسیار مهمی خواهد داشت. میزان هوا به ثابت یا متحرک بودن مخلوطکن، مقدار بتن ساخته شده در هر ساخت و سرعت اختلاط بستگی خواهد داشت، انتخاب جزئیات اختلاط و روش کار باید با تأیید دستگاه نظارت صورت گیرد.
ـ ماده افزودنی ـ میزان ماده حبابساز و نحوه به کار گرفتن باید بر اساس توصیههای سازنده این مواد و به میزان تعیین شده در مشخصات باشد. به کار بردن مواد افزودنی نظیر کندگیر کنندهها یا کاهنده میزان آب، باعث بالا رفتن کارایی و عملکرد ماده حبابساز خواهد شد.
ـ میزان هوا ـ میزان هوا به شرایط آب و هوایی، دورههای یخ زدن و آب شدن، زمان رویارویی با مواد یخزدا و نوع سازه بستگی خواهد داشت. میزان هوای توصیه شده، باید با مقادیر مندرج در جدول 5-4-2 مطابقت نماید، میزان حباب هوا با استاندارد ASTM-C185 ، ارزیابی و مشخص میشود.